perjantai 17. kesäkuuta 2011

Frank suosittelee: säteilevät lomakohteet

Näissä lomakohteissa saat reilusti säteilyä

Raili Leino Tekniikka&Talous
Luonnon taustasäteily vaihtelee maapallolla monisatakertaisesti. Muutamilla seuduilla luonnosta saa säteilyä reilusti enemmän kuin on ydinvoimalan työntekijöille sallittu. Maapallon säteilevimmät paikat ovat suosittuja turistikohteita.
Iranin Ramsarissa saa luonnosta jopa viisi kertaa enemmän säteilyä kuin on ydinvoimalan työntekijöiden suurin sallittu vuosiannos, ja Brasilian Guaraparissakin yli kolminkertaisesti.
Luonnostaan runsaasti säteileviä paikkoja ovat myös muun muassa Intian Kerala, Australian Flinders Ranges ja Kiinan Yangjiang.
Paikat eivät suinkaan ole aidoilla eristettyjä, ihmisiltä suljettuja reservaatteja, vaan suosittuja turistikohteita.
Taustasäteilyn lähde on maaperä. Kiviaines sisältää vaihtelevia määriä uraania ja paikoin myös toriumia, jotka hajoavat monipolvisen ketjun kautta lyijyksi. Kaikki hajoamisketjun väliaineet säteilevät.
Pieni osa taustasäteilystä tulee avaruudesta.

Kuumia säteilykylpyjä

Iranin Ramsar Kaspianmeren rannalla on tunnettu kuumista lähteistään, jotka ovat sekä paikallisten asukkaiden että turistien suosiossa. Vesi sisältää runsaasti radiumia. Lähteissä voisi saada jopa 260 millisievertin säteilyannoksen vuodessa.

Säteilyn tuntiannoksia mikrosieverteinä

Normaali taustasäteily Japanissa: 0,03–0,07
Tokio, Fukushiman jälkeen: 0,1
Fukushiman ja Tokion välillä keskimäärin: 0,1–0,4
Normaali taustasäteily Suomessa: 0,04–0,3
Guarapari, hiekkaranta 1,5–32
Ramshar, Iran: 30
Tsernobylin lähialueen pahiten saastunut alue 1 m korkeudella maasta 20–40
Fukushiman ydinvoimalan portilla mitattu: 200

Tämä on noin sata kertaa enemmän kuin on taustasäteily missään Suomessa ja 300 kertaa enemmän kuin nyt on mitattu Tokiossa.
Guaraparissa taustasäteilyn tasoksi mainitaan jopa 175 millisievertiä vuodessa, mutta taso vaihtelee paikallisesti paljon. Kaupungilla säteilee vaihtelevasti, hotellihuoneissa tuskin enempää kuin Suomessa. Eniten säteilee rannan musta hiekka. Valkean hiekan säteily on matalaa.

Paikallisten keskuudessa ei tavallista enempää syöpää

Ydinvoimalan työntekijän suurin sallittu vuosiannos on 50 millisievertiä. Alin vuosisäteilyannos, jonka on tutkimuksissa havaittu olevan selvästi yhteydessä kohonneeseen syöpäriskiin, on 100 millisievertiä.
Ramsarissa jotkut asukkaat saavat vuoden aikana selvästi tätä suuremman säteilyannoksen. Paikkakunnalla ei kuitenkaan ole tavallista runsaammin syöpää, mikä hämmentää tutkijoita.
Iranilaistutkimusten mukaan Ramsarin asukkailla on jonkinlainen sopeutuma korkeaan säteilytasoon.
Soluilla on kyky korjata säteilyn aiheuttamia vaurioita, jos ne saavat toipumisaikaa eli korkea säteilyannos ei tule kerralla.
Laboratoriokokeissa 1,5 Grayn annos gammasäteitä aiheutti ramsarilaisten lymfosyyttisoluihin vähemmän kromosomimuutoksia kuin sama annos vertailuryhmän toimineiden ihmisten lymfosyytteihin.
Äskettäinen tutkimus Lapin poromiehistä viittaa samaan. Poromiehet altistuivat 1950-luvun ydinkokeiden laskeumalle muuta väestöä enemmän, mutta heillä on jopa vähemmän syöpää kuin muulla väestöllä.
Suomikin on luonnostaan ainakin Japaniin verrattuna runsaan taustasäteilyn maa. Suomen säteilevin paikkakunta on itäisellä Uudellamaalla sijaitseva Liljendahl. Säteilyn taso on vain sadasosa Ramsarin annoksista, mutta kymmenkertainen Tokioon nähden.

Tsernobyl on luontoreservaatti

Tsernobylissä on edelleen ydinvoimalan ympärillä 30 kilometrin yleisöltä suljettu vyöhyke, jolla vierailee toisinaan työntekijöitä ja tutkijoita. Ongelmana on, että säteilyn taso alueella vaihtelee hyvin paljon. Paikoin löytyy normaalia taustasäteilyä, paikoin todella korkeita tasoja.
Vuonna 2000 Teksasin teknillisen yliopiston tutkija Robert J. Baker kumppaneineen mittasi pahiten saastunutta, niin sanottua Punaisen metsän aluetta voimalan välittömässä läheisyydessä. Metrin korkeudella säteilyä oli 20–40 mikrosievertiä tunnissa, mikä vastaa Ramsarin lukemia.
Tutkimusryhmä löysi säteilyn aiheuttamia haittoja, mutta niiden merkitys oli pieni verrattuna ihmisen poissaolon luonnolle aiheuttamiin etuihin. Paikan lajirunsaus ja eläinmäärä vastaa hyvää luonnonsuojelualuetta.

Ja eikun varamaan matkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti